вівторок, 21 квітня 2015 р.

лікування ПТСР – який метод є науково підтвердженим?

Війна за своєю природою є руйнівною, і сьогодні українцям як ніколи важливо усвідомлювати, що війна лишає по собі не лише видимі, фізичні рани, а й багато невидимих – психологічних. 

Я вже писала про те, якими можуть бути наслідки цих психологічних травм, втім зараз важливо не лише інформувати про ризики, симптоми, але й широко висвітлювати інформацію про профілактику та ефективні способи зцілення, всіляко сприяти тому, щоб ті, хто мають рани в душі, могли їх загоїти. 
При цьому важливо керуватись науково перевіреною інформацією, спиратись на дані доказової медицини.

Міжнародні керівництва зокрема, Британський національний інститут клінічної майстерності (NICE, перегляд 2015р.), емпірично обґрунтовані протоколи якого мають великий авторитет у світі, дають наступну інформацію щодо лікування посттравматичного стресового розладу:

Ранні втручання: «watchful waiting» – допоки симптоми є середньо вираженими та присутні менш ніж 4 тижні після травматичної події, найкращою стратегією є «вичікувальна тактика» - обережне спостереження за проявом симптомів. Через місяць має бути здійснене повторне обстеження.
Цей період є часом адаптації людини до нової реальності; часом для запису події, що сталась, в свою книгу життя. Є деякі допоміжні рекомендації щодо того, як створити більш безпечне, комфортне для адаптації середовище - як і для тої людини, що пережила травмуючу подію, так і для її близького оточення - про це я зроблю замітку згодом.
Якщо симптоми ПТСР присутні в межах 3 місяців після травми:
-    Травмофокусована когнітивно-поведінкова терапія (КПТ) є рекомендацією першого втручання.
-    Медикаментозне лікування може застосовуватись в цій фазі для полегшення проблем зі сном (лише короткотермінове застосування!)

Якщо симптоми ПТСР присутні понад 3 місяці після травми:
-    Психологічні втручання: травмофокусована КПТ або EMDR (eye movement desensitisation and reprocessing – вид терапії, що базується на механізмі опрацювання травматичної пам’яті за допомогою руху очей або іншими формами стимуляції) є рекомендацією першого втручання.
-    У випадку, якщо травмофокусована КПТ чи EMDR не дали потрібного ефекту або ефект є недостатнім, можуть бути розглянуті наступні методи: альтернативна травмофокусована терапія; поєднання травмофокусованої терапії з курсом фармакотерапії.
-    Необхідно інформувати пацієнта, що, окрім травмофокусованої психологічної допомоги, немає вагомих доказів ефективності лікування іншими формами (як, наприклад, гіпнотерапія, психодинамічна терапія, арт-терапія або системна сімейна психотерапія).
-    Медикаментозне лікування (ліки назначає психіатр, тому не стану наводити перелік препаратів), втім слід пам’ятати, що доказова база щодо ефективності фармакотерапії при ПТСР обмежена.

Чого робити не можна:
-    Фармакотерапія не повинна застосовуватись як терапія першого втручання при ПТСР.
-    Нетравмофокусовані втручання (такі як релаксація або недирективна терапія), що не адресуються до травматичної пам’яті, як правило, не застосовуються.
-    Варто виключати проведення відокремлених, коротких, одноразових сесій-втручань (зокрема, техніки дебрифінгу), які орієнтовані на травматичний інцидент. 

Наостанок. Адаптаційні можливості людини величезні – скільки воєн, катастроф, терору було в історії лише нашої країни. Але яким би складним досвід не був, наша психіка переважно може справитись з ним; при тому справді важливу роль грає те, наскільки міцним є наш «психологічний бронежилет» до травми, і наскільки вірним шляхом ми йдемо після неї.


Для ознайомлення: можливо, стане у нагоді гарна книжечка із самодопомоги М.Мюллер "якщо ви пережили психотравмуючу подію"
 

Немає коментарів:

Дописати коментар

UA-63496587-1