понеділок, 8 червня 2015 р.

когнітивно-поведінкова терапія (КПТ): про метод

Когнітивно-поведінкова терапія (КПТ) – це сучасний науково обґрунтований метод психотерапії, який спирається на ідею, що те, як ми думаємо і як діємо обумовлює те, як ми себе почуваємо емоційно та фізично. При цьому різним видам психологічних проблем притаманні різні характерні когніції (думки, припущення, переконання), які часто є викривленими і які, власне, кличуть за собою проблемну поведінку, небажані емоції. Реалістична оцінка та зміна такого мислення сприяють покращенню самопочуття та гармонізації поведінки. І мова не про «позитивне мислення», а про об’єктивне сприйняття реальності, критичне переосмслення і звільнення від помилкових суджень та переконань, зміни дисфункційної поведінки на таку, що сприятиме покращенню життєвої ситуації.
КПТ – це метод:
  • порівняно короткотривалий, окреслений у часі та чітко сфокусований на узгоджених цілях
  • має велику доказову базу
  • не є монолітом, а стрімко розвивається, беручи до уваги нові відкриття в гуманітарних науках та сучасні дослідження
  • не ставить за ціль «вічне ув’язнення клієнта» в руках терапевта: метою терапії є не лише вирішити проблему, але й навчити людину бути самій собі терапевтом, опанувати навички, які допоможуть підвищити якість життя. Тому терапія часто виходить за межі кабінету і між сесіями пацієнт виконує «домашні завдання»
  • відкритий: в КПТ немає «завуальованості» та невідомості – терапевт відкрито надає всю інформацію про особливості проблеми, способи лікування, пояснює кожен з методів, який пропонує і в такому випадку пацієнт володіє інформацією щодо кожного спільного кроку в терапії
Відповідно до сучасних міжнародних протоколів лікування є рекомендованим при депресії, обсесивно-компульсивному розладі, панічному розладі з агорафобією, генералізованому тривожному розладі, соціальній та інших фобіях, посттравматичному стресовому розладі, розладах харчової поведінки. Застосування КПТ у комплексі з медикаментозним лікуванням робить більш ефективною терапію шизофренії та біполярного розладу.
Втім, у КПТ-підході проблеми психічного здоров’я розглядаються як крайній ступінь вираження нормальних процесів. І це передбачає можливість застосування КПТ в якості психопрофілактики – для покращення якості життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар

UA-63496587-1