вівторок, 7 липня 2015 р.

принципи КПТ (інфографіка)

Когнітивно-поведінкова терапія (КПТ) є свого роду призивом бути вільним – вільно думати і вільно діяти, не перебуваючи у в'язниці помилкових переконань, штампів, а критично оцінюючи дійсність. Ідея КПТ в тому, щоб допомогти людині бути автентичною, у своїх діях бути вірною собі (а не помилковим схемам) та вміти самостійно справлятись з життєвими викликами. Про ключові принципи КПТ в інфографіці.

Основні засади, на яких будується когнітивно-поведінкова терапія (принципи КПТ):
  • когнітивний: наша реакція на подію багато в чому залежить від того значення, яким ми наділяємо подію, тобто часто вирішальною є наша інтерпретація події, а не сама подія.
    Цей принцип гарно демонструє ситуація, коли після звільнення одна людина впадає в апатію та має пригнічений настрій, інша – перебуває у захопленому передчутті нових можливостей.
    Є значення на рівні думок, і є наш світогляд, наша система переконань – той глибокий пласт, що робить кожну людину неповторною.
    Сюди входять «правила життя» (наприклад, «щоб мене любили, я мушу все робити ідеально»), глибинні переконання про себе, оточуючих і світ в цілому, різного роду схеми та так звані фільтри (наприклад, фокус на негативному), через які ми «пропускаємо» реальність.
  • поведінковий: характеризується приказкою «як постелиш, так і виспишся» – те, що ми робимо, впливає на думки та емоції. Тому КПТ є не тільки про «поговорити», але і про конкретні заплановані активності.
  • тут і тепер: фокус уваги на теперішньому, а не минулому. Тобто це не значить, що минуле не має значення, але в першу чергу важливо те, що відбувається зараз – з чим в цей момент працювати і що робити, щоб вирішити проблеми. Якщо людина має перелом руки, то в першу чергу треба її продезинфікувати і накласти гіпс, а не розслідувати, яким чином це сталось. Це доречно зробити згодом – щоб попередити новий випадок, але не для того, щоб вилікувати вже ушкоджену руку.
  • емпіричний принцип: «довіряй, але перед цим перевіряй» – все, що не було ретельно досліджено – лише гіпотеза. Це стосується як і наших переконань, так і методів, які можуть бути застосовані для лікування. В цьому плані КПТ має гарну наукову базу, але продовджує досліджувати ефективність тих чи інших складових методу.
  • принцип континууму: проблеми психічного здоров’я розглядаються як крайній ступінь вираження нормальних процесів. Це, зокрема, передбачає можливість застосування КПТ в якості психопрофілактики – для покращення якості життя.

1 коментар:


  1. Дякую за корисну інформацію! Для гарних стосунків з власними дітьми рекомендую індивідуально попрацювати з психологом, сервіс для пошуку психолога https://psyroom.online допоможе в цьому

    ВідповістиВидалити

UA-63496587-1